Des d’Atri Cultura i Patrimoni considerem que els treballs i recerques que ens encarreguen sovint són de prou interès per donar-los a conèixer de forma voluntària en jornades i congressos. No només les intervencions arqueològiques, sinó també les recerques històriques i documentals, que sovint tenen menys visibilitat però que també són necessàries per conèixer la nostra història.
Al llarg d’aquests anys hem participat en diverses jornades i congressos, a vegades com a oients i a vegades com a ponents. Creiem que en el nostre àmbit de treball, principalment com a historiadors i arqueòlegs, però també com a difusors i creadors de continguts en patrimoni cultural, la formació continuada és imprescindible.
Com a ponents, aquestes són algunes de les intervencions de l’any 2018:
– El dissabte 1 de desembre de 2018 vam participar a les Jornades del Ter, que es van celebrar a Anglès (la Selva), presentant dues comunicacions:
- “Recerca documental de Sant Pau de Segúries”; Joan Llinàs i Pol, Emma Llach i Palmada i Alejandro Martínez Giralt .
- “Querós, mil anys d’història (995-1968)”; Joan Llinàs i Pol i Emma Llach i Palmada
– El divendres 30 de novembre de 2018, al VI Congrés d’Arqueologia i Moderna de Catalunya (Lleida), vam presentar els resultats de l’excavació arqueològica al Pont Vell de la Rovira (Sant Pau de Segúries, Ripollès, Girona). A les actes finals també es publicarà el nostre article “Can Déu-siau: una premsa del segle XVII a Santa Coloma de Farners (La Selva, Girona)”.
– El dimecres 24 d’octubre de 2018, dins la 7a Jornada de Patrimoni Històric Ferroviari (Mataró, Maresme), vam presentar la comunicació “El telefèric miner de Malgrat” i participar a la Taula Rodona.
– Els dies 1 i 2 de juny de 2018 es van celebrar les XIV Jornades d’Arqueologia de les Comarques de Girona a Caldes de Malavella (La Selva, Girona), a les quals també hi vam participar:
- Divendres 1 de juny l’arqueòleg Joan Llinàs Pol (Atri Cultura i Patrimoni) va presentar la comunicació “Les troballes de la carretera de Llagostera (Caldes de Malavella, la Selva). Noves dades sobre l’urbs romana d’ Aquae Calidae”.
- Edició i coordinació de la publicació de les Actes de les Jornades
- En aquesta edició vam presentar 15 articles corresponents a les principals intervencions arqueològiques que hem realitzat entre els anys 2015 i 2017, amb resultats positius, i que es van publicar a les Actes.
Des dels inicis d’Atri Cultura i Patrimoni SLU a l’any 2013 i fins a l’actualitat, també hem participat en diversos projectes, presentacions, xerrades, conferències i congressos, alguns cops per encàrrec i d’altres per iniciativa pròpia. Entre ells, destaquem:
- Projecte HibriturSelva del Vescomtat de Cabrera (2013-2014)
- I Fòrum de Turisme la Selva (Santa Coloma de Farners, 2013)
- V Congrés d’Arqueologia i Moderna de Catalunya (Barcelona, 2014)
- Actes commemoració dels 375 anys de la Guerra dels Segadors i Taula Rodona “Del 1640 al 1714” (Santa Coloma de Farners, 2014)
- Xerrada: “El General Moragues: un selvatà al capdavant de la Guerra de Successió”, dins els actes de commemoració del Tricentenari a Caldes de Malavella (2014)
- XII Jornades d’Arqueologia de les Comarques de Girona, (Besalú, 2014)
- Conferència “De l’edat mitjana a l’actualitat. Un passeig pels masos de Sils i Vallcanera” dins la presentació de l’exposició “El món agrari a les terres de parla catalana” (Sils, 2014)
- 1es Jornades Espai Mines de Can Palomeres (Malgrat de Mar, 2015)
- 1r Congrés del món de la masia: passat, present i futur del territori rural català (Barcelona, 2015)
- III Fòrum de Turisme la Selva (Caldes de Malavella, 2015)
- Cicle de conferències a l’arxiu. Girona, aigua i ciutat (II) (Girona, 2016)
- Conferència “La necròpolis de Pla de l’Horta (Sarrià de Ter): una comunitat goda del segle VI a l’entorn de Gerunda” dins el IV Cicle de Conferències d’Actualitat Arqueològica a les Comarques Gironines (Banyoles, 2016)
- XIII Jornades d’Arqueologia de les Comarques de Girona, (Banyoles, 2016)
- V Seminari d’Estudis Medievals d’Hostalric (Hostalric, 2016)
- Conferències sobre el Vescomtat de Cabrera i l’antic terme de Montpalau (Pineda de Mar i Calella, 2017)
- Conferència de l’exposició sobre el Vescomtat de Cabrera a l’Arxiu Comarcal d’Osona i al Centre Cultural Can Trona (Vic i la Vall d’en Bas, 2017)
- Presentació de l’article “Santa Cristina i Lloret de Mar a l’alta edat mitjana” publicat al Quaderns de la Selva, 28 del Centre d’Estudis Selvatans ( 2017) i resultat de les excavacions realitzades entre 2013-14.
- 2a edició Start Art. Presentació d’experiències culturals i creatives de les comarques gironines (Santa Coloma de Farners, 2017)
- …. entre d’altres.
Un altre punt que creiem molt important és la divulgació i difusió de les recerques i investigacions històriques, arqueològiques i documentals en publicacions. Però això ja és un altre article… potser a la propera!