La troballa de vuit nous enterraments i els importants avenços a l’estança on hi ha la cisterna són les troballes més destacables de la campanya d’excavacions arqueològiques d’aquest estiu al castell de Sant Iscle de Vidreres, que és a punt de finalitzar.

Les excavacions, patrocinades per l’Ajuntament de Vidreres, van començar el 13 de juliol. Durant dues setmanes, hi ha participat un camp de treball internacional adscrit a la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i gestionat pel Grup d’Esplai Vidrerenc. La direcció de les excavacions va a càrrec de l’arqueòleg Joan Llinàs, d’Atri Cultura i Patrimoni.

Excavant davant la muralla sud del castell de Sant Iscle de Vidreres . (Foto: Atri Cultura i Patrimoni)

Els vuit enterraments descoberts enguany pertanyen a una necròpolis del segle IX, anterior a la construcció del castell, i se sumen als 35 que ja havien estat documentats en campanyes anteriors. Han estat descoberts en el subsòl d’una de les habitacions de l’ala oest de la fortificació i estaven parcialment destruïts per la construcció d’una de les muralles.

A l’habitació de la cisterna s’ha excavat un important anivellament del terreny que es va produir a principis del segle XV, quan es va construir el dipòsit d’aigua, que s’ha conservat pràcticament de manera íntegra. Aquest anivellament, que va consistir en una pujada de cota de circulació de prop d’un metre, s’ha trobat cobrint restes de cronologies anteriors, que quedaran pendents d’excavació per a futures campanyes.

Excavant l’habitació de la cisterna. (Foto: Atri Cultura i Patrimoni)

Finalment, també s’ha treballat als peus de les muralles nord i sud, que permetran conèixer i documentar molt millor les fortificacions exteriors del castell.

 

Joan Llinàs i Pol

arqueòleg i historiador

Atri Cultura i Patrimoni

Novetats arqueològiques al castell de Sant Iscle de Vidreres. Campanya 2017.