L’exposició itinerant “El Vescomtat de Cabrera. Història i llegat d’una gran senyoria feudal”, es va inaugurar el juliol de 2014 al castell de Montsoriu, amb motiu dels actes de commemoració del 650è aniversari de la mort de Bernat II de Cabrera.  L’exposició va ser promoguda pel Consell Comarcal de la Selva i coordinada per Atri Cultura i Patrimoni.

Aquesta mostra fa un repàs geogràfic i històric sobre el Vescomtat de Cabrera, una realitat històrica que durant 900 anys va marcar profundament l’extens territori que va des del Collsacabra fins a Arenys de Mar i des de Palautordera fins a Anglès (actualment, comarques de la Selva, Maresme, Osona i Vallès Oriental). Va ser una de les senyories feudals més importants de Catalunya i va donar personatges històrics de gran interès, com Bernat II de Cabrera, vescomte de Cabrera i Bas i Gran Privat del rei Pere III el Cerimoniós.

L’exposició del Vescomtat de Cabrera al Castell de Montsoriu

Entre 2014 i 2016, l’exposició ha itinerat per diferents poblacions de la Selva, com Blanes, Maçanet de la Selva, Brunyola, Caldes de Malavella, la Cellera de Ter, etc.; poblacions del Maresme com Canet de Mar; poblacions d’Osona com l’Esquirol (d’on el llinatge Cabrera és originari), i mentre no itinera es pot visitar al Castell de Montsoriu. Aquest 2017 l’exposició ha itinerat per territoris on el llinatge dels Cabrera tenien els seus dominis: el Vescomtat de Bas i el comtat d’Osona.

En les inauguracions, Joan Llinàs i Pol, comissari de l’exposició i director de projectes d’Atri Cultura i Patrimoni, n’ha fet la presentació exposant breument la història del vescomtat. En alguns casos, com a Vic i a la Vall d’en Bas, ha fet una conferència adaptada a la zona i a la seva vinculació amb el Vescomtat de Cabrera, per apropar i conèixer els vestigis i el llegat d’aquesta senyoria feudal.

 

  • A Vic (entre el 8 i el 23 de juny de 2017)

El dijous 8 de juny, dins els actes del Dia Internacional dels Arxius, es va inaugurar a l’Arxiu Comarcal d’Osona (Vic) l’exposició itinerant: “El Vescomtat de Cabrera: Història i llegat d’una gran senyoria feudal”, que es va poder visitar al mateix arxiu fins el dia 23 de juny. En aquesta mostra, també es varen poder veure diversos documents originals del S.XIV dipositats a l’Arxiu Municipal de Vic. La premsa es va fer ressò d’aquesta inauguració:

– Diari El Punt Avui: Quan els Cabrera dominaven el país (11/06/2017). Accessible a: http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/-/1164937-quan-els-cabrera-dominaven-el-pais.html

– El 9TV: Exposició sobre el Vescomtat de Cabrera a l’Arxiu Comarcal. Accessible a: http://el9nou.cat/video/exposicio-sobre-el-vescomtat-de-cabrera-a-larxiu-comarcal/

– Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC). Accessible a: http://xac.gencat.cat/ca/detalls/ActivitatAgenda/exposicio-00004

Joan Llinàs, realitzant la conferència sobre el Vescomtat de Cabrera a l’Arxiu Comarcal d’Osona (Vic)
  • A la Vall d’en Bas (entre el 29 de juny i el 18 d’agost de 2017)

El dijous 29 de juny es va inaugurar l’exposició itinerant: “El Vescomtat de Cabrera: Història i llegat d’una gran senyoria feudal”, que es pot visitar a Can Trona, Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas, fins el dia 18 d’agost. En la conferència inaugural, realitzada per l’historiador i arqueòleg Joan Llinàs, es va posar especial èmfasi  en la relació entre el Vescomtat de Cabrera i el Vescomtat de Bas.

Inauguració de l’exposició sobre el Vescomtat de Cabrera a Can Trona, Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas (Autor fotografia: Can Trona)
L’exposició sobre el Vescomtat de Cabrera recorre els antics dominis